top of page
HFL-459.jpg

Nytt liv

til gamle vegger

Å omringes av vegger som er eldre enn oss, bruke naturlige, materialer, spise og drikke lokalt og ta vare på det som er og har vært, det gir oss mening.

 

"De mest bærekraftige byggene finnes allerede"  skriver Sintef. Siden 1889 har hotellet tatt i mot gjester

fra inn og utland, og siden 1910 har det også vært bolig for vertskapet da vertsboligen ble tilførtVi opprettholder tradisjonen og videreformidler historiene som sitter i veggene.

På 1800-tallet blomstret turismen i Hardanger og Norge i en tid da velstående europeere ønsket å oppleve rå, urørt natur, rent vann og frisk luft. Her i Sundal fikk de oppleve bratte fossefall, brevannet Bondhusvatnet, de ble ført over Folgefonna av bygdas breførere og de ferdet med robåt på fjorden omringet av vakker vestlandsnatur.

 

Det gamle hotellet består, og det gjør heldigvis besøksgrunnlaget også - rå, norsk natur med et bredt naturmangfold i Folgefonna Nasjonalpark like utenfor døren.

HFL-523.jpg

Sengene våre

Hos oss sover du på Coco- Mat senger, håndlagde kvalitetssenger av rene naturmaterialer. Det skulle bare mangle når vi ligger så tett på naturen.

I et bærekraftperspektiv er forståelsen for hele kretsløpet viktig.

Hos oss sover du på ren naturgummi, kokosfiber, bomull og tang. Sengerammene er i tre og hele sengen er resirkulerbar siden naturlige materialer som ikke er blandet eller ødelagt av kjemikalier vil kunne gjenbrukes eller tas tilbake av naturen.

"Sleep on nature"

HFL-698.jpg
rein.jpg

Økologisk HUDPLEIE

Som gjest hos oss har du tilgang til produkter fra Rein Hudpleie. De jobber med å holde innholdslisten kort men effektiv med kun økologiske, nedbrytbare, rettferdige og bærekraftige ingredienser. Alle produkter er produsert for hånd i små produksjoner like utenfor Bergen. 

HFL-469.jpg

REstaurering

Gamle Hotel Sundal fra 1889 stod tomt og bygningene trengte kjærlighet etter mange år uten drift. Det var mye vann i kjelleren, men taket var tett. Vi startet arbeidet med å gå tilbake til det første laget i veggene. Vi bygget opp igjen en råtten vegg med kjernetømmer fra andre siden av fjorden, vinduer ble (og blir fremdeles) restaurert på gamlemåten med munnblåst glass, der det gamle glasset ikke kan reddes. Så kitter vi vinduet på plass for hånd. Råtne dører skiftet vi ut med dører i kjerneved furu spesialbestilt på mål fra en bedrift på sørlandet og deretter håndmalt med linoljemaling for at treverket skal puste og dermed vare lengst mulig. Vi har isolert med lintråd, resirkulert papir og steinull der det har vært nødvendig.

 

Vi har gjort, og gjør fremdeles, vårt ytterste for å bevare alt det gamle fra opprinnelsens tid for å ta vare på og fremheve den eldste delen av historien. Det vi har reparert har vi gjort på gamlemåten med kjerneved av furu og treplugger for at hotellet skal få skinne i forhåpentligvis godt over 100 år til. 

Vi har mottatt støtte til restaurering fra Kulturminnefondet i to omganger og er meget ydmyke for støtten. 

restau.jfif

Foto: Grenda

HFL-615.jpg

Fra jord til bord og tilbake igjen

I en tid der folk flest bor i by, der det å være travel har blitt den nye normen, i en tid der flere og flere vokser opp uten et forhold til hvor maten deres kommer fra - da er det fint å løfte frem en annen måte å leve på, en måte der naturen er noe vi lever med og av. 

Vi sanker fra naturen, samarbeider med den lokale fiskeren og har knyttet vennskap til mange små, ivrige leverandører og produsenter som forsyner kjøkkenet med fantastiske råvarer. Du kommer til å få høre en hel del om de når du er her, for vi er veldig stolte over alle bidragsyterne langs fjorden.

Frokosten serveres til bordet, vi har et stort fokus på minimering av matavfall. Driften er vannøytral da vi får filtrert vann fra elven og matavfallet blir til kompost som vi igjen dyrker frem nye råvarer fra en rik og levende jord.  

18272931340142338.jpg

Gjenbruk

Da vi kjøpte hotellet i 2018 stod det helt tomt, heldigvis elsker vi gjenbruk og antikk! Vi har gjenbrukt materialene som var mulig å redde under restaureringen av  hotellet og kjørt Norge på kryss og tvers for å plukke med oss passende inventar fra Finn.no. Mange har tatt turen for å spise ved sitt gamle bord eller for å se den arvede lampen fra farmor komme til sin rett. 

 

Bærekraftig, unikt og veldig, veldig kjekt.

 

HFL-486.jpg
HFL-536.jpg

NORSK

KARBONLAGRING

Det ligger en tanke bak alt vi gjør, og kjærligheten til naturen er tilstede hele veien. Med det følger også klimaengasjementet og fokuset på lavt klimaavtrykk. Karbonlagring er en naturlig del av dette arbeidet og vi har fra starten av 2023 vært stolt medlem av nettverket av Norske Karbonlagrere

Karbonfjerning foregår med norsk biokull laget på avkapp fra skogsindustrien. Gjennom pyrolyse stabiliseres karbon og dermed lagres det i hundrevis av år når vi graver det ned i jorden.  Biokullproduksjonen er en energipositiv prosess hvor overskuddsvarmen går til nærliggende industri. Hvert kilo biokull tilsvarer 3,01 kg CO2 tatt ut av kretsløpet.

Biokull forbedrer jordstrukturen, drøyer gjødselseffekten, øker mikrobiologisk liv og bidrar til økt robusthet i jorden ved at den blir mer motstandsdyktig mot perioder med mye vann eller tørke.

Vi er såvidt i gang, og gleder oss til å regne på karbonavtrykket vårt etter endt sesong.

bottom of page