top of page

Fonn, fjord og fjell

Mange har lagt gode planer før de kommer hit. Kjente turer som Fonnabu, Melderskin, Breidablikk, Gygrastolen eller bretur med Folgefonni breførarlag er kanskje allerede på agendaen. Det er mange flotte turer i området, både lange og korte, kjente og mindre kjente turer, og vi forteller deg gjerne det du ønsker å vite når du kommer hit. ​Spør oss ved ankomst, så anbefaler vi gjerne en tur med hensyn til vær, vind og snøforhold i fjellet. 

 

Men før du planlegger for mye vil vi oppfordre til å legge inn tid til å la bilen stå og bare være. Legg inn tid til å nyte et glass Hardanger foran ovnen i drivhuset, observer endringene i fargen på fjorden, slappe av i sengen i hagen med en av våre mange bøker og lytt til lyden av fugler og insekter. Ta en dukkert i fjorden og varm deg i badstuen, ro vår gamle trebåt eller padle SUP-brettene ut på fjorden. Kanskje en tur til gårdsbakeriet eller gjenbruksløa? Vi anbefaler å reise sakte når du er her.

IMG-6853.JPG

Historisk vandrerute over Folgefonna

Turistvegen over Folgefonna har imponert turister i hundrevis av år og starter like utenfor døren her hos oss. Gå på sti bygget med håndamakt for å frakte turister over breen og nyt frodig skog og vakker utsikt. Gå til de idylliske seterne ved Gardshammer med vidt utsyn over dalen, fortsett til Breidablikk, til brekanten ved Fonnabu eller kryss breen med breførere fra Folgefonni Breførarlag. Dette er Najonalparken på sitt beste.

agatunet.jpg

Agatunet

Agatunet er et av få bevarte norske klyngetun og den største bondelandsbyen i Norge. Her står 45 fredete hus, tett sammen, de eldste fra mellomalderen. Nyt et skikkelig autentisk tun med café om sommeren, perfekt å kombinere med et besøk til en av siderprodusentene langs Sørfjorden. 

ænes.jfif

Ænessætra

En enkel vandretur til Ænessætra tar et par timer. Turen starter ved kirken i Ænesdalen, dalen som har en av de største hjortestammene i landet og ellers et rikt fugle- og dyreliv. Finn en passende plass ved elven og lytt til skogens ro.

3.JPG

Bestill ved ankomst

Sidersmaking

Det sies at fruktdyrking og produksjon av sider har røtter helt tilbake til vikingtiden. Her er det lange tradisjoner og spennende fakta. Vi geleider deg gjennom årets favoritter og forteller deg historien bak produkt og produsent (minimum 6 pers).

83EA66D2-7EB8-48AD-B6D2-25A777B11A46.jpeg

Besøk en sidergård

Hardanger har et stort antall frukt og siderprodusenter. Reis fra gård til gård, prat med bøndene og smak på Hardanger. Bestill sidersmaking og lunsj på utvalgte gårder eller ta lunsj på Siderhuset Ola K. Sidergårdene som ligger nærmest oss er Alde, Edel, Aga, Kvestad, Store Naa og Harding Sideri.

banoi.jpg

Baroniet i Rosendal

I nabobygden Rosendal finner du Norges eneste baroni med rosehage, derivhuscafe og selve baroniet, eller slottet fra 1665. Vandre i 300 år gammel hagehistorie, og sjekk kulturprogrammet om det er noen spennende konserter. 

gudd.jpg

Galleri G. Guddal

Gøril Guddal startet Galleri G Guddal i 1993. Hun har transformert den gamle løen i tunet til et moderne galleri og har de seneste årene vist utstillinger med noen av de beste innen norsk samtidskunst. Hit er det alltid kjekt å dra og ekstra kjekt å gå den gamle ferdselsveien fra Rosendal og ankomme dette nydelige gårdstunet til fots. Gårdscafé om sommeren.

 

Kombiner gjerne med et besøk på Baroniet og Brødskreppa. 

jonstein.jfif

Jonstein

Nydelig tur som starter ved stølene ved Botsvatn. Kjør til Jondal og følg veien mot Folgefonna, ta av mot botnen og følg merket sti og sherpatrapper mot toppen. 

Skjermbilde.JPG

Trolltunga Adventure

Trolltunga Adventures er et lokalt selskap som arrangerer utendørs opplevelsesturer i Hardangerområdet. De går litt andre veier og tilbyr personlige turer til mindre grupper. Alt er inlkudert, maten er digg og guidene gode.

17954841749302907.jpg

Bondhusvatnet

Et populært reisemål siden tidlig 1800-tallet. Følg den gamle isvegen langs elven opp til brevannet som vanligvis er irrgrønt i sommermånedene eller følg stien til sandstranden i enden av vannet. Turen er nydelig, enkel og starter ved hotellet.

Melderskin

Melderskin

En nydelig tur i Rosendalsalpene. Turen starter over bygda Rosendal og tar deg gjennom ulikt landskap fra einebærskog, sherpatrapper i bratt terreng og videre opp til platåer med nydelig utsikt. Toppunktet er virkelig vakkert.

17868989303822104.jpg

Padle på isblått brevann

Bestill kajakktur på irrgrønt brevann med Folgefonni Breførarlag. De kan plukke deg opp her hoss oss og ta deg med til denne nydelige plassen. Normal varighet for padleturen er 6 timer og kan bestilles i juli, august og september.

båt.jpg

Bestill ved ankomst

Rotur på fjorden

Lån den gamle trebåten vår og ta en rotur på fjorden.  Fjorden var alltid vegen, det var ikke vei her inne ved hotellet før på 70-tallet. Det er også en lang båtbyggertradisjon i Hardanger -reis på gamlemåten og spør oss gjerne om vi kan pakke med en pikknikkurv. 

løa.jpg

Gjenbruksløa på Bøen

Er du som oss og synes det er gøy med gjenbruk og antikk? Kjør til Jondal og sjekk ut Løa på Bøen.  Følg med på siden for oppdatering om åpningstider.

Andre gjenbruksbutikker i regionen av den gode, gamle sorten er Plant eit Tre i Kvam, Krambua i Odda og Retro Brukthandel og Café på Husnes.

tau.jpg

Hardanger fartøyvernsenter

Ta fergen over fjorden og vandre i et historisk miljø på fartøyvernsenteret i Norheimsund. Her ser du pågående båtprosjketer, det lukter av tjære, friske materialer, tau og glødende smijern og det skinner i lakken på restaurerte trebåter. Fartøyvernsenteret er kjent langt utenfor Norges grenser for den kunnskapen de besitter, dette er et skikkelig dykk inn i Norge som båtbyggernasjon og et museum litt utenom det vanlige.

saml.jfif

Samlen

Tur til Samlen anbefaler vi ofte til gjester som ønsker en litt annerledes tur. Turen er bratt og fin og en perfekt avslutning på turen er å ta en dukkert på stranden og en pizza på Meieriet i Herand.

troll.JPG

Trolltunga 

Trolltunga er et bergutspring som "henger" ca. 700 meter over Ringedalsvatnet. Utsikten er fantastisk, men vit at du ofte deler den med mange andre. Turen starter i Skjeggedal og tar ca. 8-10 timer. Sjekk værmeldingen og husk å bestille parkering i forkant. 

ola.jpg

Olaløo

I samme bygd som oss ligger Olaløo. En gammel løe transformert til en restaurant av Kjersti drives nå av andre generasjon, Inger Lise. Inger Lise er en rå dame som serverer tradisjonsmat som komla og gryteretter med hjemmelaget flatbrød men også kaffe og noe attåt. Stikk innom på turen opp eller ned fra Bondhusvatnet, og hils så mye fra oss. 

17869018274829050.jpg

Folgefonna skisenter

Fonna er et skisenter på breen Folgefonna. Nyt vår og sommer nede ved fjorden, og nypreparerte langrennsløyper, park- og pistkjøring med vakker utsikt 1 200 moh. Kjør til Jondal og følg den klassiske vestlandsveien som snirkler seg oppover mot breen gjennom nydelig natur. Nyåpnet restaurant i 2022.

Buer_Restaurant_WEB_2022_187A3542.jpg

Buer

En tur som tar deg kjapt og bratt opp til Buarbreen, en brearm av Folgefonna. Nasjonalparkgården i bunnen av dalen har nylig åpnet restaurant - unn deg en bolle på veien eller bestill à la carte lunsj fra kl. 13 - 16.

kraft.jpg

Kraftmuseet

Kraftmuseet i Tyssedal, nærmest som en katedral langs Sørfjorden, forteller historien om vannkraft, industrioppbygging og samfunnet rundt. Kafé med lokalmat i sommermånedene. Verdt å sjekke ut turen til Lilletopp med omvisning inne i fjellet.

skree.jfif

Besøk et gårdsbakeri

Gårdsbakeriet Brødskreppa drives av Lena. Hun står opp midt på natten, vedfyrer den gamle bakerovnen og baker boller og brød på økologisk mel. Åpent lørdager, men dobbelsjekk alltid åpningstidene. 

is.jfif

Bretur på Folgefonna

Folgefonna er Norges tredje største bre, ca. 5000 år gammel. Utforsk breen sammen med lokalkjente guider som brenner for historien. Hotellet og bygda har en lang historie knyttet til brevandring, så her reiser du i tid på flere vis. De tilbyr flere ulike turer i gruppe eller med privat guide.

0U-full.jpg

Kulturstien i Herand

Kulturstien i Herand er merket Norsk Kulturarv og er en vandring i et unikt landskap. Her har det gått folk i flere tusen år, og kulturlandskapet forteller hvordan folk i generasjoner har brukt naturen for å overleve.  Avslutt turen med pizza på Meieriet i Herand. 

sykkel.jpg

Bestill ved ankomst

Lei sykkel av oss

Fulldemper eller blandevei - du kan leie sykler av oss.

ferrata2.jpg

Trolltunga Via Ferrata

Kom deg til Trolltunga utenfor allfarvei. Sykle inn dalen og klatre opp fjellet sammen med guide. Dette er en krevende men givende tur på 8-12 timer.

buldre bponmdhus.jpg

Buldring i Bondhusdalen

Bygda omtales som buldremekka Bondhusdalen. Ta med klatresko hjemmefra og lei crashpad av oss eller dra til Buldrerommet "Salong Sterk" i Odda på en regnværsdag.

bottom of page